Helaas krijgt iedereen er mee te maken, het verlies van een dierbare. Het leven daarna weer oppakken is moeilijk en iedereen doet dit op zijn eigen manier. We hopen dat u met de informatie in dit artikel uw verdriet uiteindelijk een plek kunt geven en toch weer gelukkig door het leven gaat.
Een dierbare verliezen
Een dierbare verliezen is ontzettend moeilijk. De eerste dagen na het overlijden moet er vaak veel geregeld worden, tijd om te rouwen is er nog niet echt. De meeste mensen ervaren deze periode als een roes. Allerlei zaken voor de begrafenis of crematie moeten geregeld worden, waarschijnlijk besteedt u veel tijd aan het kiezen van de begrafenismuziek en zaken als het kiezen van bloemstukken. Er komt daarnaast vaak veel praktisch papierwerk bij kijken. Gelukkig helpt een begrafenisondernemer u bij het maken van de lastig keuzes en bij het in goede banen leiden van de begrafenis zelf.
Wanneer dit achter de rug is, ontstaat er bij de meeste mensen pas echt ruimte voor rouw. Iedereen gaat hier anders mee om. Eerder spraken we al met mensen over hun rouwproces bij het overlijden van een kind, wellicht kunt u hier ook steun uit halen.
Wat niet gek is, is om in een soort overlevingsstand te schieten omdat de pijn anders te veel wordt. Afleiding zoeken is daarom zeker niet verkeerd, maar het is belangrijk om wel de ruimte en aandacht te geven aan rouw en het verdriet er te laten zijn. Ga ook op een bewuste manier weer aan het werk en weet dat rouw ook op het werk een plek mag krijgen. Verder helpt ook dit vaak heel goed:
- Praat erover
Een van de belangrijkste dingen om te doen is over uw verdriet te praten met andere dierbaren. Zij gaan ook door hun rouwproces en samen praten en verdriet delen is vaak minder zwaar. Het geeft ook ruimte om mooie herinneringen op te halen en dankbaar te zijn voor alle mooie momenten die u samen met uw dierbare hebt gehad. Wanneer het al wat langer geleden is, kan het fijn zijn om op een fijne manier de sterfdag te herdenken. Wilt u graag altijd het gevoel hebben dat uw dierbare dichtbij u is, dan kan een assieraad van hoge waarde zijn. - Zoek contact met lotgenoten
Kunt u uw verhaal niet goed kwijt bij uw vrienden en familie omdat zij uw dierbare minder goed kennen? Het kan prettig zijn om contact te zoeken met lotgenoten. Er bestaan allerlei Facebook groepen en forums om uw verhaal te delen. Of u nu een ouder bent verloren, een partner of een kind. De steun en de herkenning zorgen vaak voor wat verlichting in deze zware tijd. - Therapie
Voor veel mensen is het niet makkelijk om in therapie te gaan. Er heerst nog altijd een beeld van een kamertje met een bank en een doos tissues waar mensen alleen heen gaan wanneer ze echt problemen hebben. Toch is therapie verre van van dit. Er bestaan vele vormen, en allemaal zijn ze er op gericht om u handvatten te geven om te gaan met het verlies en ook weer de mooie dingen in het leven te zien. - Ontspanning
Ontspanning is ontzettend belangrijk en heel anders dan afleiding. Ontspanning zorgt er voor dat u echt even uitrust en bijkomt van de hectische momenten. Zoek een vorm die bij u past. Ga naar buiten voor een mooie wandeling of fietstocht, ga schilderen of bak een cake.
Bovenstaande punten zullen zeker wat verlichting geven in uw rouwproces, maar weet dat uw rouwproces niet aan tijd verbonden is en dat u de stappen kunt nemen op de momenten dat u er een klein beetje klaar voor bent. Soms worden de vijf fases van rouw aangehaald, maar vaak zorgt het juist alleen maar voor verwarring omdat vrijwel niemand deze fases op de gestelde manier doorloopt. Het is heel waarschijnlijk dat het eerste jaar heel moeilijk is, maar vaak is het daarna niet klaar. Sommige mensen ervaren het tweede jaar zelfs als zwaarder. Wanneer u dit ook heeft, is dat dus helemaal niet raar of fout.
Gevoelens bij het verlies van een dierbare
Er komen vaak veel verschillende gevoelens bij u op wanneer u een dierbare bent verloren. Pijn en verdriet en ook machteloosheid zijn erg herkenbaar. Daarnaast kunt u ook angstig gevoelens hebben of boos zijn op uw dierbare of op uzelf. Schuldgevoel is ook veel voorkomend. Wanneer uw dierbare lang ziek is geweest, kan het een gevoel van opluchting geven wanneer hij of zij overlijdt.
Weet ook dat het niet vreemd is dat u u chaotisch voelt, dingen vergeet en even niet weten hoe het nu verder moet. Wanneer het nodig is kunt u hulp zoeken, maar vaak trekt dit na een tijdje bij.
Naast emoties kunnen er ook lichamelijke klachten optreden. Pijn die u nooit eerder heeft ervaren of gespannen spieren zijn veel voorkomend. Wanneer u dierbare aan een ziekte is overleden, kan het ook zijn dat u ineens last krijgt in het desbetreffende orgaan. Het orgaan is voor u verbonden aan iets negatiefs. In de meeste gevallen is dit iets psychologisch.
Omgaan met verlies partner
Het verliezen van een partner is een van de allermoeilijkste dingen die er is. Ineens moet u het doen zonder uw maatje, de persoon waarmee u alles deelde en waar u altijd terecht kon. ‘s Avonds in bed is het wellicht nog zwaarder, u heeft niemand meer om tegenaan te kruipen.
Hoe om te gaan met het verlies van uw partner is ook ontzettend persoonlijk. Misschien vindt u het fijn dingen te ondernemen die u anders samen graag deed om zo uw herinneringen levend te houden of misschien heeft u daar de kracht niet voor. Eerder genoemde tips zullen u nu ook goed helpen en voor de momenten dat u eenzaam bent. Deze tips tegen eenzaamheid kunnen ook goed van pas komen.
Mocht u op zien tegen het regelen van praktische zaken, in het huis of financieel, schroom dan niet om hulp in te schakelen van mensen die u hier waarschijnlijk graag bij helpen.