Wat is het verschil tussen 14, 18 en 21 karaat?
Karaat goud staat voor de hoeveelheid puur goud die voor het sieraad of voorwerp is gebruikt. In vrijwel alle gevallen wordt het aangegeven in het sieraad zelf met behulp van een stempel. In dit artikel vertellen we u meer over 14 karaat goud, 18 karaat goud en 24 karaat goud.
Wilt u persoonlijk advies?
24 karaat goud
We beginnen bij 24 karaat goud. Dit betekent namelijk dat u te maken heeft met puur goud van 99,99%. Het materiaal is ontzettend zacht en daardoor ontzettend buigbaar en gevoelig voor krassen en andere slijtage. Het materiaal wordt harder naarmate er andere metalen worden toegevoegd. Dit veranderd niet alleen de hardheid van het materiaal maar ook de kleur. Hoe dieper de kleur, hoe puurder het goud kunt u wel stellen.
Materialen die normaal gesproken worden toegevoegd zijn zilver, koper of palladium. In het geval van sieraden wordt er vrijwel altijd ander materiaal toegevoegd. 24 karaat goud is gewoonweg te kwetsbaar en zacht om een sieraad van te maken.
Onze ambachten
Aanwezig zijn bij het plaatsen van de as
Ambacht & vakmanschap
Persoonlijke hulp bij aankoop
Duurzaam & Innovatief
Hoe zit het met 18 karaat goud en 14 karaat goud?
Hoe zit het dan met 18 karaat goud en 14 karaat goud? 18 karaat goud bestaat nog voor 75% uit goud en 14 karaat goud bestaat voor 58.5% uit puur goud. Die percentages kunt u terug vinden in de codes die de verschillende karaten krijgen. Draagt u een sieraad van goud met daarin een stempel met de code 585 dan heeft u te maken met een sieraad van 14 karaat goud. Wanneer er 750 in het sieraad staat is het gemaakt van 18 karaat goud.
14 karaat goud is het meest gangbare in Nederland gevolgd door 18 karaat goud. Bij Memorie Sieraden is de standaard ook 14 karaat goud, maar tegen een meerprijs is 18 karaat ook mogelijk. Van deze karaten kunnen sieraden van hoge kwaliteit worden gemaakt die minder gevoelig zijn voor slijtage. Daarnaast is het een stuk voordeliger dan puur goud.
Dat in Nederland vooral gebruik wordt gemaakt van 14 karaat goud heeft ook een historische oorzaak. Kleur speelde vroeger namelijk een grote rol in de overwegingen bij het kopen van een sieraad. De kleur van 14 karaat goud staat vaak wat mooier bij een witte huidskleur, terwijl de diepere gele kleur juist mooi staat bij een huidskleur van kleur. Daarom vind je in bijvoorbeeld India sneller een sieraad van 22 of 20 karaat goud.
Andere kleuren goud
Benieuwd naar hoe kleuren als witgoud en roségoud dan ontstaan? Dit komt door het toevoegen van koper en zilver. Wanneer er koper wordt toegevoegd aan goud, dan krijgt het goud een warmere kleur. Met zilver werkt het juist andersom. Dat is hoe roségoud en witgoud worden gemaakt. Bij rosé goud wordt er veel koper toegevoegd aan het goud en bij witgoud wordt er juist veel zilver toegevoegd aan het goud.
We hebben de verschillen nog even voor u op een rijtje gezet. Let vooral ook op de code om deze te vergelijken met het stempeltje in uw sieraad.
- 24 karaat goud: 99.99% goud. Code: 999
- 22 karaat goud: 91.6% goud. Code: 916
- 20 karaat goud: 83.3% goud. Code: 750
- 18 karaat goud: 75% goud. Code: 750
- 14 karaat goud: 58.5% goud. Code: 585
- 9 karaat: 37.5% goud. Code: 375
- 8 karaat: 33.3% goud. Code: 333
Meer informatie? Op de website van Juwelier Jos gaan we dieper in op het onderwerp karaat goud.
Neem ook gerust een kijkje bij onze collectie assieraden en gedenksieraden. Liever meer informatie over goud? Dan kunt u terecht bij Inkoop Goud Gouda. Ook om bijvoorbeeld goud in te wisselen dat u heeft gekregen vanuit een erfenis.
Kom langs in onze winkel
Wilt u persoonlijk advies over uw goud of een gouden sieraad?
U kunt een afspraak maken voor een bezoek aan onze winkel.
Wij helpen u graag persoonlijk.